Corona virus

De uitbraak van het corona virus heeft de wereld in zijn greep. Ook het onderwijs ontkomt er niet aan. Eerst de scholen die dicht gingen, toen de eindtoets op de basisschool die er uit ging en daarna ook het eindexamen voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs eruit. Het zijn beslissingen waarvan we nooit gedacht hadden dat die genomen zouden moeten worden.

Wat een power!

Op UniC zit ik er, als interim schoolleider van onder andere de examenklassen, middenin. Het is regelmatig crisisoverleg over de beslissing die nu weer is genomen. Alles digitaal via MS teams en op alle mogelijke dagen van de week. Het vraagt een enorme flexibiliteit van schoolleiding, docenten en leerlingen. Het is op topniveau organiseren, verbinden aan elkaar en communiceren. Opeens coördineer je met drie mensen vanuit huis een team van 80 medewerkers en ruim 900 leerlingen die ook allemaal vanuit huis werken en onderwijs krijgen. Iets wat nog niet eerder is gedaan, waar slechts kleine voorzichtige stapjes in gezet zijn, moet nu in alle volheid tot bloei komen.

Man kijkt naar wirwar van tekst

Op UniC hebben alle leerlingen al een laptop of ander device en werkt iedereen in zelforganiserende teams. Ik heb met zeer grote bewondering gekeken naar de teams nadat die zondagavond bekend werd dat de scholen dicht gingen. De kracht van zelforganiserende teams was in alle hevigheid te zien. Wat een power, wat een betrokkenheid en wat een flexibiliteit! Op dinsdag kregen alle leerlingen op afstand les en binnen één dag hadden ze het van de brugklas tot en met de examentrainingen geflikt. Elke ochtend starten met de digitale bordsessie, daarna de lessen waar men elkaar ondersteunt waar mogelijk en in de middag afsluiten met de teamsessie. En vervolgens elke middag met elke scrummaster van het team en het MT de dag doornemen. Als MT spreek je dan slechts je volledige steun en vertrouwen uit, zorg je dat ze (ook organisatorisch) gesteund worden en zorgen wij voor de communicatie richting ouders en leerlingen.

Persoonlijke aandacht

Ik kan nog wel drie kantjes volschrijven over alles wat ik meemaak deze weken, maar ik ben blij en zo trots dat ik op UniC mag werken in deze tijd. Waar Go4People een specialiteit heeft op het gebied van zelforganisatie, zie ik dat opeens tot zijn volle kracht komen in een onderwijsinstelling. En als je dat zo als school uitstraalt, zie je dat ook in de instelling van de leerlingen terug komen. Een prachtige ervaring voor mij om uit te bouwen in de plannen met Go4People Onderwijs!

De mooiste momenten blijven ook (of vooral) in deze tijd als ik in gesprekken met teamleden de vraag stel: “Maar hoe is het nou met jóu?” Dat geeft mij de gelegenheid om even te luisteren, waardering uit te spreken, te delen en te bemoedigen. Want dat blijft toch het hardste nodig, zeker in crisis: de aandacht voor elkaar onderling..

Samenwerking

En verder? Met Go4People Onderwijs zijn we nu aan het bouwen. We zijn inmiddels met 7 mensen uit het onderwijs aan het verbinden en zoeken naar datgene dat wij willen bieden aan het onderwijs. Na twee bijeenkomsten is de vonk naar elkaar overgeslagen en zoeken we naar een manier om elkaar te versterken, mooie producten voor het onderwijs te ontwikkelen, te verbinden en onze netwerken te gebruiken. Met Esther, Marius, Corien, Christel, Adrian en Hanneke hebben we 6 professionals met veel ervaring in het onderwijs. En ons gezamenlijke doel? Het onderwijs een stukje mooier maken en verbinden!

 

Gert van den Heuvel