Hoe kun je als coach een team begeleiden in de ontwikkeling naar zelforganisatie toe?Dat is in essentie waar de opleiding over gaat. Tijdens het interview merk ik dat Chris enthousiast is over de opleiding: “veel geleerd en het Go4People Community gevoel komt sterk terug in de opleiding.” Maar wat leer je precies? En vanwaar dit enthousiasme?

Even wat basisinformatie. De teamcoachopleiding maakt onderdeel uit van de opleiding zelforganisatie van Go4People, welke bestaat uit drie delen: de basisopleiding, een opleiding over de facilitator rol en de teamcoachopleiding, waar we het dus nu over hebben. Deze opleiding beslaat een aantal facetten: wat maakt een team mee op het moment dat ze zelforganiserend gaan werken, welke processen spelen onderling een rol, door welke fases gaat zo’n team en hoe kun jíj als coach het team daarin begeleiden.

Chris: “Wat ik met name interessant vond in de opleiding, is dat voor je het weet, leunt het team dat naar zelforganisatie ontwikkelt toch op jou. Voor je het weet, drukt het team jou toch in een leidinggevende rol. En dan heb jij je ook daarin laten duwen.” Het is dus van belang dat je de juiste attitude aanneemt en de juiste vaardigheden beheerst om te voorkomen dat je in de leidinggevende rol gedrukt wordt. En wat vind je dan het interessantste wat je hebt geleerd? Chris: “Alles eigenlijk wel haha, maar ik denk dat ik met name het stuk om mijn rol als teamcoach heel zuiver te houden en me niet verantwoordelijk te gaan voelen voor het resultaat van het team.”

Deze opleiding is een stukje wat van ons, de Go4People Community, samen is, wat we samen kunnen doen. Hierdoor leer je leden extra kennen en het biedt de mogelijkheid om inhoudelijk interessante discussies te hebben over ons vakgebied en waar we echt voor staan als Go4People. “Dus ook ons eigen gedachtegoed krijgt concreter handen en voeten, omdat je de opleiding samen doet”, aldus Chris. “Als ik terugdenk aan de vorige sessie, merk ik ook dat los van het feit dat we deze opleiding nou doen, de kracht van onze community ligt in dat je dus elkaar kunt blijven opzoeken erna. Het blijven delen van casuïstiek, elkaar scherp houden en blijven door-ontwikkelen. Dat wordt extra aangewakkerd omdat je samen zo’n opleiding doet.”

Interesse in een individuele of teamopleiding?